Your SEO optimized title

Tiroid Biyopsisi

Tiroid Biyopsisi Nedir?

Tiroid Biyopsisi
Tiroid Biyopsisi

Tiroid Biyopsisi, ultrason eşliğinde radyoloji uzmanları tarafından tirod bezi içindeki nodüllerden örnek alma işlemidir. Radyoloji uzmanı, tiroid ultrasonu sırasında tespit ettiği nodülün kanserli olup olmadığını, kanserli ise hangi tip kanser olduğunu anlamak için tiroid biyopsisi ile nodülden bir parça alır. Bu işlem ince bir iğne ile lokal anestezi eşliğinde yapılır.

Alınan Parça Laboratuarda İncelenir.

Tiroid nodüllerinin hepsi kanser değildir. Ultrasonda belli kriterlere sahip nodüllerde kanser olma ihtimali yüksektir. Bu tip nodöllerden ultrason eşliğinde biyopsi alınması teşhisin daha iyi yapılmasına olanak verir. Tiroid biyopsisi ile alınan parça patoloji laboratuvarında incelenir. Bu inceleme ile nodülün kanser olup olmadığı kesin olarak tespit edilir.

Tiroid Biyopsisi Birkaç Şekilde Yapılır.

Bunlardan ilki ince iğne biyopsisi diğeri ise trukat biyopsisi olarak sayılabilir. Tiroid biyopsisi yöntemi olarak uygulanan bu yöntemlerin her ikisi de uygulanmakla birlikte ince iğne biyopsisi yöntemi daha fazla uygulanmaktadır.

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır
Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır

Tiroid biyopsisi nasıl yapılır sorusuna açıklamayı şu şekilde yapmak gerekir. Öncelikle tiroid biyopsisi yapılacak olan hastanın tiroid ultrasonu yapılmalıdır. Yapılacak olan bu ultrason ile nodüllerin yeri, büyüklüğü ve sayısı tespit edilir. Daha sonra hangi nodülden biyopsi yapılacağı planlanır.

Planlaması yapıldıktan sonra tiroid biyopsisi için özel olarak tasarlanmış çok ince bir iğne ile kanserli olduğu şüpheli olan nodülün içine girişim yapılır. İğne nodülün içinden bir miktar hücreyi alır. Alınan bu hücreler patoloji uzmanları tarafından incelendiğinde nodüldeki kanserin tipi tespit edilir.

Tiroid Biyopsisi Acı Verir Mi?

Biyopsi için bize gelen hastalarımızın bize en sık sorduğu sorulardan biri “tiroid biyopsisi acı verir mi?” olur. Bu soruya kısa bir cevap vermek istersek cevap çok az acıyacağıdır. Zira tiroid biyopsisi öncesi lokal anestezi yapılmaktadır. Ayrıca tiroid biyopsisi sırasında kullanılan iğne oldukça ince bir iğnedir. Ayrıca girişim yapılan tiroid nodüllerinde sinir hücresi olmadığı için işlem çok fazla ağrı ve acıya neden olmaz.

Tiroid Biyopsisi Kimlere Yapılır?

Tiroid biyopsisi çoğu zaman guatr hastalarına yapılır. Guatr hastalarının tiroid bezi içinde bazen nodüller oluşur. Görülen bu nodüller çoğu zaman iyi huyludur ve genellikle ultrason incelemesi yeterlidir. Biyopsi yapılması gerekmez. Fakat bazen ultrasondaki görüntüleri kötü huylu tümör gibi görülebilir. Böylesi durumlarda kesin tanı konulabilmesi için biyopsi yapılması gerekebilir. Çünkü ultrasonla ya da diğer görüntüleme yöntemleri ile nodülün iyi ya da kötü huylu olduğunu söylemek kesin olarak mümkün olmayabilir.

Tiroid nodülleri kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Guatr hastalarında tiroid bezinde nodül olması son derece sık karşılaşılan bir olaydır.

Tiroid Biyopsisi Ne Zaman Yapılır?

Tiroid biyopsisi tiroid ultrasonu sırasında radyoloji uzmanının gördüğü nodülün görüntüsüne bağlı olarak vereceği bir karar ile yapılır. Tiroid biyopsisi kararı verildiğinde biyopsinin yapılması için özel bir hazırlık gerekli değildir. Girişimsel radyoloji uzmanı doktorlar tiroid ultrasonu sonrasında hemen biyopsi de yapabilir.

Tiroid Biyopsisi Sonrasında Ne Olur?

Tiroid biyopsisi iğne ile yapılan bir işlem olduğundan işlem sonrasında herhangi bir bekleme gerekmez. Hasta işlemden sonra günlük yaşamına devam edebilir, evine gidebilir.

Tiroid Biyopsisi yaptırmak isteyen Ankara’da bulunan hastaların aynı gün biyopsisi yapılmaktadır.

Ankara’da Tiroid Biyopsisi için 0312 224 13 14 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor