Your SEO optimized title

Skrotal Ultrason

Skrotal Ultrason

Skrotal ultrason
Skrotal ultrason

Skrotal ultrason, erkeklerde öncelikle yumurtaların değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Ayrıca yumurtaların içinde bulunduğu skrotum içi sıvı miktarındaki değişikliklerin, spermin hareketlendiği yer olan epididimin değerlendirilmesi, hastalıkların teşhisi amacıyla yapılır. Ayrıca skrotal kitlelerin menşeyinin belirlenmesi açısından da önemli bir tetkiktir. Skrotumda meydana gelen kitleler testise ait ise genellikle kötü huylu, epididim ya da diğer dokulara ait ise genellikle iyi huyludur. Hatta bazen skrotumda hareketli kitleler olabilir, ultrasonla bakıldığına bunların genellikle apendiks denilen dokunun taşlaşmasına bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Ancak tüm bu ayırımları yapabilmek sadece muayene ile mümkün olmaz. İyi bir klinisyen tarafından değerlendirilen hasta mutlaka deneyimli radyologlar tarafından iyi bir cihazla değerlendirilmelidir.

Skrotal ultrason, çocuklarda genellikle skrotum yani kese içinde testis bulunmadığında, testisin yerini tespit etmek için yapılır. Bu durumda kasık bölgesi ve bazen karı da ultrason ile taranır. Çünkü testis, bebeğin gelişim sürecinde  karından aşağı keseye doğru inen bir organdır. Gelişim sürecinde bir yerde kalabilir, bu duruma inmemiş testis- kriptoorşidizm denir. Klinisyen inmemiş testis olmasından şüphelendiğinde Radyoloji Uzmanına hastayı yönlendirir. Konusunda uzman ve deneyimli radyologlar öncelikle kese (skrotum), sonra kasıklar ( inguinal kanal) hala testis görülemiyorsa karın (abdomen ) değerlendirmesi yapar. Görüntülenen testislerin nerede olduğu ve boyutları, klinisyene bildirilmek üzere raporlanır.

 Bazen testis kesede olur ancak zaman zaman yukarı yani kasığa kaçar. Buna tıp dilinde retraktil testis denilir. Normal testisler ultrason sırasında kasığa kaçmaz. Tetkik sırasında  retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir.
Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Tetkik öncesinde genital bölgede kıl temizliği yapılması tetkikin görüntüleme kalitesini olumlu etkiler. Bu nedenle tetkike gelmeden önce kıl temizliği yapılması tavsiye edilir.
Bu tetkik radyasyon içermediği için kanser yapmaz. Aksine kısırlık nedenlerini ortaya koymak için yapılan bir tetkiktir. Bu ultrason sırasında çevre damar çaplarındaki artış da dikkati çekebilir. Ancak damarların tam olarak değerlendirilebilmesi için Skrotal Doppler Ultrason yapılması gerekir.Tetkik esnasında ağrı duyulmaz.

Skrotal Ultrason randevusu için bize ulaşın

Ultrason Ankara

(Doktor Talep Formu Olmadan Skrotal Ultrason Randevusu Verilmemektedir)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor