Your SEO optimized title

Renal Ultrason

Renal Ultrason; diğer adıyla Böbrek Ultrasonu

Renal Ultrason
Renal Ultrason

Renal ultrason oldukça kolay hasta için sorunsuz bir tetkiktir. Bu tetkik sırasında hasta sırt üstü yatırılır. Karın bölgesine ultrason jeli sürülür. Daha sonra ultrason probu karın üzerinde gezdirilir ve değişik açılardan görüntüleme yapılır. Bu sırada hastanın yan ya da yüz üstü yatması istenebilir. Tetkik esnasında pozisyon değişikliği yapılarak hastanın böbreklerinin değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır.

Renal Ultrasonu Radyoloji Uzmanları Yapar

Böbreklerinde ve mesanesinde rahatsızlık yaşayan hastaların rahatsızlık nedenini araştırılası için bu tetkik yapılır. Bu tetkiki genellikle üroloji uzmanları tarafından yapılan genel muayene sonrasında bu konuda eğitimli Radyoloji Uzmanı Doktorlar tarafından yapılır.

Renal Ultrasondan Önce İdrara Sıkışık Olmak Gerekir

Bu tetkikin yapılmasından önce hastanın aç olması aranmaz. Ancak Tetkik öncesinde hastanın su içerek mesanesinde idrar biriktirmesi gerekir. Mesanenin incelenebilmesi için mesane içinin dolu olması gerekir. Renal Ultrason ile böbrek taşı tespit edilebildiği gibi böbrekteki enfeksiyon nedeniyle oluşan değişiklikler de tespit edilebilir.

Böbrek ultrasonu yapıldığı sırada tespit edilecek böbrek taşının büyüklüğü ve böbrek içinde bulunduğu yer tespit edilir Bu tespit üroloji uzmanı tarafından yapılacak tedavinin veya ameliyatın planlanması açısından önemlidir.

Renal ultrason tetkiki sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez.

Tetkikin yapılması için hastanın daha önceden bol su içerek mesanesinin dolu olmasını sağlaması gerektiğini ifade etmiştik. Tetkikin yapılması sırasında hasta sırt üstü yatarak tetkik yapılır. Böbreklerin bel bölgesinde olması tetkikin yüzükoyun yapılmasını gerektirmez. Çoğu hasta tetkik sırasında böbreklere bakılacağını düşündüğünden yüzükoyun yatmayı tercih edebilir ancak bu işlemi Radyoloji uzmanı hastanın sırt üstü yattığı esnada yapabilir. Olsa olsa bazı durumlarda hastanın yan yatması istenebilir.

Aynı şekilde böbrek taşının her zaman böbrek içinde olmadığı da görülebilir. Bu durumda böbrekten mesaneye giden kanal içinde bulunduğu veya mesane içinde olup olmadığı da tespit edilir. Kanal içinde hareketli bir taşın tetkiki taşın küçük olmasından dolayı zor olabilir. Bu nedenle tetkik biraz uzun sürebilir. Çoğu zaman taş düşüren hastaların ağrısına neden olan şeyin ne olduğu da bu tetkik ile tespit edilebilir.

Renal ultrason ya da böbrek ultrasonu için doktorunuzdan randevu alınız.

Ultrason Ankara
Ultrason Ankara

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor