Your SEO optimized title

Meme Ultrasonu

Meme Ultrasonu özellikle kadınlar için çok önemli bir tetkiktir.

Meme Ultrasonu
Meme Ultrasonu

İnsan vücudunun önemli organlarından biri olan meme özellikle kadınlarda çok dikkatli şekilde izlenmesi gereken bir organdır. Meme ultrasonu da meme dokusunun incelenmesi için yapılması gereken bir tetkik yöntemidir.

Meme Ultrasonu mamografi sonrasında yapılan bir tetkik biçimi olup mamografi ile elde edilen verilerin daha ayrıntılı biçimde incelenmesini sağlar. Mamografi ile elde edilen bir takım bilgiler çerçevesinde görülen bir takım olgular ultrason ile daha ayrıntılı biçimde ele alınır ve meme dokusunda görülmesi normal olan ve normal olmayan tüm detaylar incelenir. Özellilke meme kanseri öyküsü olan kişilerin yakınlarının meme ultrasonunu mamografi sonrasında yaptırması çok önem arz eder.

Meme Ultrasonu Nasıl uygulanıyor?

İnceleme, hasta yatar pozisyonda iken yapılmaktadır. Memenin üzerine bir jel sürülüyor ve görüntü elde etmeyi sağlaması için (ultrason probu) memede gezdiriliyor. Bu sırada ultrason cihazının ekranında oluşan görüntüler izleniyor, şüpheli olan bir bulgu saptandığında görüntü kaydediliyor.

Saptanan şüpheli olan bulgular iç yapıları ve, şekillerine, kenarlarının düz biçimde olup olmamasına göre değerlendiriliyor, renkli Doppler Ultrason ismi verilen ve damarların ve kan akışının görüntülenmesini imkan veren bir cihazla inceleme yapılıyor. Kötü huylu olabilecek kitlelerin arasında çok fazla sayıda düzensiz damarlar görülebiliyor. Bazı yeni cihazlar elastografi tekniğiyle dokunun sertliğini tayin edebiliyor. Meme kanserinin etraf dokuya göre ya da iyi huylu olan kitlelere göre daha katı olması bekleniyor. Son yıllardaki çalışmalarla iyi huylu olan ve kötü huylu olan bulguların ayırt edilmesinde elastografinin de katkısı olduğu ortaya kondu.

Elastografi ve Doppler Ultrason tekniklerinin yanı sıra, çağdaş cihazlarda meme bu gibi yüzeysel organların daha iyi değerlendirilmesini, küçük kitlelerin ve yapı bozukluklarının görülmesini kolaylaştıran özellikler bulunuyor. Bu nedenle modern teknoloji ile donatılmış merkezlerde incelemelerin yapılması ciddiyet taşıyor.

Meme Ultrasonu nitelikleri nelerdir?

Radyasyon riski ve yan etki yok, ağrı duyulmuyor:

Ultrasonografi radyasyon içermiyor, bu nedenle hasta gereksiz radyasyon almıyor. Herhangi bir yan etkisi de bulunmuyor. İşlem esnasında ağrı da duyulmuyor. Tüm bu özellikleriyle istenilen sıklıkta tekrar edilebiliyor.

Yoğun meme dokusunda erken tanı imkanı:

Ultrasonografi, mamografiden ayrıcalıklı şekilde, kesitsel bir görüntüleme yöntemi; yani inceleme sırasında dokular birbiri üzerine binmiyor ve buna bağlı teşhis hatası olmuyor. Meme dokusu sık olan hanımlarda memenin bir de us ile incelenmesi öneriliyor. Bu sayede mamografide meme dokusu vasıtası ile örtülmüş küçük kanser odakları, ultrason incelemesiyle daha pratik saptanabiliyor.

Meme dokusunun iç yapısı daha net görülebiliyor:

Meme kitlelerinin iç yapısının sıvı mı (kist) olmadan sert mi olduğu ultrason ile anlaşılabiliyor. Meme kistleri çok aşırı çok görülen oluşumlar. basit kistler, meme kanseri açısından ciddi risk oluşturmuyor; bu nedenle kistlerin yakın takibine gerek görülmüyor. Ancak katı yapıdaki kitlelerin iyi ya da kötü huylu olması olası. Bu nedenle dikkatle incelenmeleri, şüpheli görünümde iseler biyopsi yapılması gerekebiliyor. Düzenli olarak kısıtlı kitle, genel olarak memenin iyi huylu hastalıklarında görülen bir bulgu. Bunlar, kanser riskleri çok fazla düşük bulunduğu için (yüzde 5’in altında), biyopsi yapmadan kısa aralıklı us incelemeleri ile takip edilebiliyor.

Meme Ultrasonografi kimlere öneriliyor?

  • Radyasyon içermemesi nedeni ile ilk inceleme yöntemi olarak 35 yaşın altındaki bütün kadınlara,
  • Radyasyon içermemesi nedeniyle gebe yada emzirmekte olan kadınlara
  • Memede kızarıklık, şiddetli ağrı benzeri enfeksiyon bulguları olanlara
  • Mamografiye ilave şekilde yoğun meme yapısı olan kadınlara
  • Mamografide ya da fiziki muayenede şüpheli bulguları olanlara
  • ilave tümör odaklarını tespit etmek ve koltuk altını ve karşı memeyi değerlendirmek için meme kanseri saptananlara
  • Meme şikayeti olan erkek hastalara (gerekirse mamografi ile birlikte) öneriliyor.

Meme Ultrasonu yaptırırken Nelere dikkat edilmeli?

Meme Ultrasonu Yapmak Deneyim Gerektiriyor:

Ultrasonografi tüm radyoloji tetkikleri arasında en fazla deneyim gerektiren incelemelerden birisi. Meme görüntülemesinde özel deneyimi olmayan kişilerin bazı bulguları gözden kaçırması veya yanlış değerlendirilmesi mümkündür. Bulgular çekim sırasında ekrana bakarak değerlendirildiği için sonradan bir başka doktor ile yorumlanması da mümkün değil.

Farklı tetkiklere ihtiyaç duyuluyor:

Ultrasonografi, meme kanserinin en erken zamanına ait bir bulgu olan mikrokalsifikasyonları (küçük kireç oluşumları) göstermemesi itibariyle taramada tek başına kullanılmıyor. Bununla beraber bu yöntemle bazı kanser türleri de saptanamayabiliyor.

Biyopsi gerekebiliyor:

Memenin iyi huylu hastalıkları da (fibrokistik değişiklikler bunun gibi) ultrasonografide şüpheli bulgulara yol açabiliyor ve zaman zaman biyopsi yaparak tanı koymak gerekebiliyor.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler’e Meme Ultrasonu hakkında daha ayrıntılı bilgi ve randevu için bize ulaşın.

bize-ulasin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor