Your SEO optimized title

Meme Kanserinin Etkenleri Nelerdir?

Meme kanserinin oluşmasının pek çok etmeni bulunmaktadır.

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır

Genel olarak değiştirilmesi mümkün olan ve mümkün olmayan etmenler şeklinde ayırabiliriz.

MEME KANSERİNİN DEĞİŞTİRİLEMEYEN ETKENLERİ 

  • Cinsiyet: Kadın olmak, hormonal etmenler dolayısıyla meme kanseri oluşum riskini artırır. Ancak meme kanseri olan her 100 kadına karşılık 1 erkekte aynı hastalık görülmektedir.
  • İleri yaş: İleri yaşta meme kanseri riski artmaktadır. Hastaların çoğunluğu 50 yaş üzerindedir.
  • Aile öyküsü: Anne taraf akrabalarında (annesi, teyzesi, kız kardeşi, teyzekızı) meme kanseri öyküsü olanlar yüksek risk altındadır. Bununla beraber meme kanseri olan kadınların % 80- 85’ inin ailesinde meme kanseri öyküsü yoktur. Aile geçmişinde belirgin şekilde meme kanseri olan ve menopoz öncesi kadınlar, meme incelemelerini yaptırmaya aile bireylerinin teşhis yaşından 10 yıl önce başlamalıdırlar. Bazı gen testleri, yüksek riskteki hastaları belirleyebilir. Eğer bir kadının birinci dereceden bir akrabasında (annesi, kız kardeşi) meme kanseri varsa riski 2 kat artar. Ancak, toplumdaki her 10 meme kanseri olgusundan ancak bir tanesi ailevidir.
  • Erken Menarş: 12 yaşından önce adet kanamasının başlaması,
  • Geç Menopoz: 55 yaşından sonra olması,
  • Geç doğum yapmak: 30 yaşından sonra hamile kalmak veya hiç hamile kalmamak,
  • Geçmiş meme kanseri hikâyesi: Önceden meme kanseri olmuş hastaların diğer memelerinde kanser gelişme riski yüksektir. Bu risk yılda %1 ya da yaşam boyu % 10 oranındadır. Meme kanseri teşhisinden sonra klinik izlemenin sebebi, sadece hastalığın yeniden oluşmasını değil aynı zamanda diğer memede ortaya çıkabilecek kanseri erkenden teşhis etmektir.

MEME KANSERİNİN DEĞİŞTİRİLEBİLİR ETKENLERİ 

  • Alkol kullanımı: Günde 2 kadehten fazla alkol kullanımı risk etmenlerinden bazılarıdır. Günde 2-5 kadeh tüketen kadınların riskinin, hiç alkol almayanlara göre 1,5 kat arttığı bilinmektedir
  • Östrojen tedavisi: Son yıllarda yapılan çoğu çalışma, 10 yıldan fazla östrojen alımının meme kanseri gelişiminde küçük bir risk artışına sebep olduğunu göstermektedir. Ancak bu çalışmalar östrojen alımının aynı zamanda kalp hastalığı, osteoporoz, kolon kanseri, Alzheimer riskinin azalmasına sebep olduğunu vurgulamaktadır. Uzun dönem HRT (hormon replasman tedavisi) görmekle meme kanseri arasındaki bağlantı, yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Özellikle östrojen + progesteron birlikte kullanıldığı tedaviler riski daha fazla arttırır. İlaçların bırakılmasını takip eden 5-6 yıl içinde risk düşer. Hormon tedavisi, meme yapısını etkileyeceğinden mamografilerin tanısal hassasiyetini de düşürür. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi yapılacaksa, doktorunuzla diğer kişisel ve ailesel risklerinizi birlikte gözden geçirmeniz gerekir.Gebelik sırasında ve sonraki emzirme döneminde aylık adet dönemlerine bağlı hormon aktivitesi durduğundan meme kanseri riski de azalmaktadır. Bu veriler erken menopoz sonrası düşen riskle de uyuşmaktadır.
  • Radyasyona maruz kalmak: Hodgkin bir tür lenfomadır. Bu hastalık için ışın tedavisi uygulanan hastalarda yaklaşık 10 yıl içinde yüksek meme kanseri riski gelişir, bu gruptaki hastalarda erken teşhise önem verilmelidir
  • Beslenme biçimi ve şişmanlık: Bazı çalışmalar meme kanserinin bazı tiplerinde diyetin etkili olduğunu göstermiştir. Yaşlı ve şişmanlarda görülme olasılığı artmaktadır. Az yağlı, dengeli ve sebze-meyve ağırlıklı diyetin riski azalttığı öne sürülmektedir. Sigara ile meme kanseri arasındaki ilişki tam olarak gösterilememiştir. Ancak sigaranın diğer birçok organ kanserinde rol oynadığı bilinmektedir.
  • Hareketsizlik: Aktif fizik aktivite meme kanseri riskini azaltır. Haftada 60 ila 150 dakika yürüyen bir kadının, meme kanseri olma riskinin % 18-20 azaldığı bildirilmektedir. Düzenli yapılan egzersiz, hem kilo kontrolü sağlar, hem de riski azaltır. Amerikan Kanser Derneği, meme kanseri riskini düşürmek için kadınlara günde 45- 60 dakikalık bir egzersizi haftada en az 5 gün olarak önermektedir.

Meme kanseri hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor