Your SEO optimized title

Gebelikte Ultrason Ölçümü

Gebelikte Ultrason Ölçümü

Gebelik başladıktan ve bebek rahim içerisine yerleştikten hemen sonra ultrason ile izlenmesi mümkün olmaz. Ultrason ile tetkik edilebilmesi için bebek rahime yerleştikten 1-2 hafta sonra görülebilir. Gebelik ilerledikçe kandaki gebelik hormonu olan B-HCG giderek artar. Kandaki B-HCG düzeyi yaklaşık olarak 1500’e ulaştığında yani 4,5 – 5 haftalık gebelik süresi dolduğunda transvajinal ultrason ile gebelik kesesi görülebilir hale gelir. B-HCG seviyesi 2000-3000 düzeyine vardığında yani 6 haftalık olduğunda gebelik kesesi transabdominal (karından) ultrason ile de izlenebilir.

Gebelikte ultrason ile ölçülebilen değerler:

Gebelik Kesesi: Transvajinal ultrason ile gebelik 4,5 – 5 haftalık olduğunda görülebilir. Karın üstünden yapılan ultrasonda gebelik 6 haftalık olmadan görülemez. Gebelik Kesesi gebeliğin kaç haftalık olduğunun belirlenmesi için tavsiye edilmez ancak bunun yerine CRL ölçümü daha uygundur. Gebelik kesesi düzensizse yani yuvarlak görünmüyorsa gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmış kabul edilir. Gebelik kesesi çok küçükse içerisinde ebmriyo görülemez sadece kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesi 1 cm boya ulaştığı zaman içerisinde yolk kesesi izlenir, 1.5 cm boyuna ulaştığında ise içerisinde embriyo izlenebilir.

Yolk kesesi: Plasentanın gelişiminden önce anne ve bebek arasında madde değişimini sağlayan yolk kesesidir. Gebelik kesesi 1 cm boyuta ulaştığı zaman içerisinde yolk kesesi görünür. Gebelik kesesi kenarında ufak bir kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesinin 1 cm’den fazla büyüklüğe varmasına rağmen yolk sak görünmüyor ise bu gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski artmıştır. Aynı şekilde yolk sac 6 mm’den fazla büyümüşse bu da yine gebeliğin düşükle sonlanacağını gösterir.

Gebelikte Ultrason Ölçümü hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor