Your SEO optimized title

Elime Kitle Geliyor. Bu Ne Olabilir?

Elime Kitle Geliyor. Bu Ne Olabilir?

Memede Kitle

Meme kanserinin en sık görülen bulgusu memede ele kitle gelmesidir. Hastaların çoğu bu bulgu ile ilk kez hekimin karşısına gelir. Toplum içinde her iki kadından biri yaşamı boyunca bu korkuyu en az 1 kez yaşar.  Peki memenizde elinize bir kitle geldiğinde bunun kanser olma ihtimali nedir? Çoğu zaman kadının yaşına göre değişmekle birlikte bu ihtimal % 10-20 civarındadır. Memede ele gelen kitlelerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu olur.

Yirmili yaşlarda ele gelen kitleler  daha çok fiboadenom olabilir. Otuz ve kırklı yaşlarında kistler daha çok görülür. Eğer 40 yaştan sonra memede ele kitle gelirse ilk planda kanseri düşünmek gerekir.

Memede ele gelen kitle birden fazlaysa veya her iki memede de ele geliyorsa bunlar daha çok kist veya fibroadenomdur. Kist ve fibroadenomlar zaman zaman hafif ağrılar da yapar. Bazen ele gelip bazen kaybolan kitleler de çoğunlukla önemsiz olabilir.

Elinize gelen kitle dış yüzeyi düzgün ve meme dokusu içinde kolayca sağa sola, aşağı yukarı hareket ediyorsa iyi huylu olma ihtimali daha yüksektir. Buna karşılık taş gibi sert ve hareketsiz üstelik dış yüzeyi düzensiz  olduğunda bunun kanser olma ihtimali daha yüksektir.

Ağrılı kitleler daha çok iyi huylu olur. Kanser ise sanıldığının aksine ağrısız bir kitle şeklinde ortaya çıkar. Bir kitlenin kanser veya iyi huylu bir tümör olduğunu el ile kesin olarak ayırt etmek meme konusunda deneyimli bir hekim için dahi mümkün değildir. O nedenle siz elinize bir kitle geldiğinde mutlaka en kısa zamanda bizlere başvurun.

Muayene sonrası ilk yapılacak şeyler ultrason (us) ile kitleyi incelemek olacaktır. Eğer us ve/veya mamografi incelemesi kitlenin şüpheli olduğun düşündürürse iğne biyopsisi yapılır.

Meme kanseri tedavisine başlamadan önce iğne biyopsisi yapılması ve mutlaka patoloji raporu ile teşhisin kanıtlanması gerekir.

Memede kitle hakkında daha fazla bilgi ver randevu için bize ulaşın

Top
× Soru Sor