Your SEO optimized title

Gebelikte kaç ultrason yapılır?

Gebelikte kaç ultrason yapılır?

Gebelikte kaç ultrason yapılır?

Gebelik toplam 40 haftadan oluşan bir süreçtir. Bu süreçte gebeliğin aşamaları ultrason ile takip edilmelidir. Ultrason radyasyon içermeyen ses dalgaları ile görüntülüme prensibine dayanan zararsız bir tetkiktir.

Genellikle 18-22. haftalar arası Ayrıntılı Gebe Ultrasonografisi yapılır. Bunun dışında erken gebelik haftalarında gebelik kesesinin durumunun incelenmesi, fetüsün (bebeğin) kalp atışlarının değerlendirilmesi amacıyla; ileri gebelik haftalarında da fetüsün genel durumunun değerlendirilmesi ve/veya Ayrıntılı Ultrasonografide tespit edilen anomalilerin takibi açısından (koroid pleksus kisti, böbrek pelvis genişliğinin takibi, barsak parlaklığının takibi, ayrıntılı incelemede pozisyon nedeniyle görüntülenemeyen yapıların değerlendirilmesi ) ultrasonografi incelemeleri yapılabilir. Ultrasonografi, anneye ve bebeğe zarar vermeyen, radyasyon içermeyen, güvenli bir yöntemdir.

Gebelik boyunca ayrıntılı gebelik ultrasonu en az iki kez yapılır.

Gebeliğin 11 – 14. haftalarında ve 18 – 23. haftalarında ayrıntılı gebelik ultrasonu yapılır. Ayrıntılı gebelik ultrasonu sırasında bebekte olabilecek genetik anormallikler, bebeğin içinde yüzdüğü su miktarı, bebeğin eşi yani plasenta değerlendirilir. Herhangi bir problem tespit edilir ise kontrol ultrasonu ile tekrar incelenebilir. Kontrol ultrasonuna çağrılmak her zaman bir probleme dayalı olmayabilir. Bebeğin açısı dolayısıyla incelenemeyen organların değerlendirilebilmesi için de gerekebilir.

Top
× Soru Sor