Your SEO optimized title

Bebek Beyninde Kist (Koroid Pleksus Kisti/ Araknoid Kist)Nedir?

Bebek Beyninde Kist

Bebek Beyninde Kist | Koroid Pleksus Nedir
Bebek Beyninde Kist | Koroid Pleksus Nedir

Bebek Beyninde Kist, anne karnındaki bebekler ile ilgili ayrıntılı ultrason sırasında tespit edilen bir problemdir. Gebelikte erken dönemde meydana gelir. Bu kistler;

1) Koroid pleksus denilen yapıların içinde meydana gelir. Koroid pleksus kisti denilir. Beyin gelişimi ilerledikçe küçülür, zaman içinde genellikle kaybolur. Gebeliklerde %1-2 kadar etkili olur. Bu kistler Trizomi 18, Down sendromu gibi bozukluklarda büyük ve düzensiz şekillerde görülür. Böyle bir durumda bebeğin sıkı takip edilmesi gerekir. Genellikle gebeliklerin ilerlemesi sonrası kendiliğinden kaybolur. Eşlik eden başka bir bulgu yoksa genellikle bir kromozomal anomaliye eşlik etmediği düşünülür. Gebelik ilerlerken kistlerin boyutlarında değişiklik olmuyorsa amniosentez ile bebeğin değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Bunlar da bebek beyninde olan kistik değişikliklerdir.

2) Arakoid denilen zarların lokal olarak genişlemesiyle oluşur. Bunlar da bebek beyninde olan kistik değişikliklerdir. Bu tip kistlere araknoid kist adı verilir. Beyin omurilik sıvısının gezindiği yerlerde olmayan kistik genişlemelerdir. Bu kistler, beyin-omurilik çevresinde bulunan araknoid zar denilen ince zarlarda oluşan kistlerdir. Zarın yapraklarında beyin omurilik sıvısı denilen sıvı vardır. Zarın yırtılması durumunda burada kist oluşur. Genellikle bebeğe bir zarar vermez ancak takibi gereklidir. Eğer ileri derecede büyük boyutlarda ise bazen boşaltılabilir. Bu tip değerlendirmeler için doğum sonrası MR, CT gerekebilir.

Bebek Beyninde Kist hakkında bilgi ve randevu için bize ulaşın.

0 312 224 13 14

Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Şart mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor