Your SEO optimized title

Meme Biyopsisi

Memede Biyopsi ve Meme Ameliyatı

Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Meme özellikle kadın memesi özel olarak sağlığı kontrol altında tutulması gereken bir organdır. Bu nedenle meme sağlığını takip amacıyla yıllık kontrollerin yanı sıra kişinin kendisinin de düzenli elle muayenesini yapması gerekir.

Yıllık olarak yapılacak meme kontrollerinde meme ultrasonu ve mamografiye başvurulur. Bu yöntemlerle yapılan taramalarda hastanın memesinde dikkat çeken bir sorun görüldüğünde, bu sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için meme biyopsisi yapılması yoluna gidilir.

Meme biyopsisi bir girişimsel radyoloji uzmanı tarafından ultrason eşliğinde ince iğne yöntemi ile yapılabilir. Bu işlemin yapılması için önceden bir hazırlık yapılması gerekmez. Mamografi veya meme ultrasonunun akabinde meme biyopsisi yapılabilir.

Meme biyopsisi sonrasında yapılacak patoloji incelemesi sonunda kötü huylu kanserli hücre görülmesi halinde bu kitlenin memeden uzaklaştırılması gereklidir. Bu aşamada meme ameliyatı olmak bir zorunluluk haline gelir.

Meme Ameliyatı Nasıl Olmalıdır?

Meme kanseri için yapılan hemen hemen tüm ameliyatlara patoloji uzmanının da girmesi gerekir. Patoloji uzmanı ameliyathanede şu amaçlar için bulunur:

1-Kesin tanıyı belgelemek için.
2-Tümörün sınır güvenliğini kontrol etmek için.
3-Sentinel lenf biyopsisini değerlendirmek için.

İmkanların kısıtlı olduğu bölgelerde ameliyattan önce iğne biyopsisi ile kesin tanı konmamış olabilir. Bu durumda ameliyathaneye gelen patoloji hekimi frozen yöntemi ile tümörün kötü huylu olup olmadığını belirler. Patoloji uzmanının verdiği bilgiye göre ameliyata devam edilir veya bırakılır. Bu yöntem günümüzde tercih edilen bir yöntem değildir.

Eğer hastanın teşhisi önceden kesinleşmiş ise, yine ameliyathanede patoloji hekimi olur. Patoloji uzmanı bu sefer çıkartılan tümör dokusunun sınırlarının temiz olup olmadığına bakar. Meme koruyucu ameliyat yapıldığında, kanserli dokuyu çevresinde bir miktar sağlam doku ile birlikte çıkarmak gerekir. Tümörü çepeçevre saran bu sağlam dokunun yeterliliğini ameliyathanede denetleyen ve belgeleyen kişi patoloji uzmanıdır.

Eğer hastaya sentinel lenf biyopsisi yapıp, koltukaltı ameliyatına ona göre karar verilecek ise yine ameliyathanede mutlaka patoloji uzmanı olmalıdır. Çıkartılan nöbetçi lenfin içinde (sentinel lenf) kanser hücresi olup olmadığına bakar ve cerrahı buna göre yönlendirir. Sentinel lenf bezi temiz olan hastanın koltukaltı lenflerini çıkartmak gerekmez.

Meme kanseri ameliyatlarına cerrahi ekip dışında patoloji ve nükleer tıp uzmanı ile birlikte ekip olarak girilmesi halinde hasta için bu daha az zarar ve daha çok fayda demektir.

Hastanın yaşı ne olursa olsun, meme koruyucu ameliyat ve sentinel lenf biyopsisi ile (sentinel lenf negatif olan hastalarda) ameliyatın ertesi günü hastayı sağlıkla taburcu etmek mümkündür.

Meme biyopsisi hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor